Nie jestem pewna, czy tak się to pisze, ale z pewnością
tak się wymawia. Meatzza, czyli pizza z mięsa. Bez ciasta. O czym mój mąż przekonał
się dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa. Podczas pieczenia mięso puściło sok
więc, gdy wyciągnęłam meatzę z piekarnika mąż zapytał, dlaczego ciasto tak podeszło
wodą. Cóż, to nie była wina ciasta. Przepis pochodził z programu Nigellissima,
w którym to Nigella Lawson prezentowała swoje ekspresje na temat włoskich smaków.
Jak zwykle nas zaskoczyła. Jej potrawa okazała się smaczna, łatwa w
przygotowaniu, a do tego efektowna i zaskakująca. Jak Nigella.
MEATZZA
Składniki:
500g
mięsa mielonego
2
jaja
4
łyżki parmezanu
4
łyżki płatków owsianych
1
ząbek czosnku
2
łyżki natki pietruszki
1
łyżeczka soli
½
łyżeczka pieprzu
Do
mięsa dodać jajka, płatki, ser, czosnek i natkę. Przyprawić. Dobrze wymieszać.
Mięso wyłożyć do formy na pizzę.
Sos pomidorowy:
1
puszka krojonych pomidorów
1
łyżeczka bazylii
1
ząbek czosnku
½
łyżeczki soli
¼
łyżeczki pieprzu
Pomidory
odcedzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę mięsną.
Wierzch:
2
łyżki bazylii
200g
sera mozzarella
Plastry
sera ułożyć na sosie pomidorowym. Posypać posiekaną bazylią. Piec w
temperaturze 200°C
przez 35 minut. Po upieczeniu kroić jak pizzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz