sobota, 2 marca 2013

MEATZZA


Nie jestem pewna, czy tak się to pisze, ale z pewnością tak się wymawia. Meatzza, czyli pizza z mięsa. Bez ciasta. O czym mój mąż przekonał się dopiero po spróbowaniu pierwszego kęsa. Podczas pieczenia mięso puściło sok więc, gdy wyciągnęłam meatzę z piekarnika mąż zapytał, dlaczego ciasto tak podeszło wodą. Cóż, to nie była wina ciasta. Przepis pochodził z programu Nigellissima, w którym to Nigella Lawson prezentowała swoje ekspresje na temat włoskich smaków. Jak zwykle nas zaskoczyła. Jej potrawa okazała się smaczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego efektowna i zaskakująca. Jak Nigella.







MEATZZA
Składniki:
500g mięsa mielonego
2 jaja
4 łyżki parmezanu
4 łyżki płatków owsianych
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka pieprzu
Do mięsa dodać jajka, płatki, ser, czosnek i natkę. Przyprawić. Dobrze wymieszać. Mięso wyłożyć do formy na pizzę.
            Sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka bazylii
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Pomidory odcedzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę mięsną.
            Wierzch:
2 łyżki bazylii
200g sera mozzarella
Plastry sera ułożyć na sosie pomidorowym. Posypać posiekaną bazylią. Piec w temperaturze 200°C przez 35 minut. Po upieczeniu kroić jak pizzę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz