SERNIK
Z KULAMI ORZECHOWYMI I KREMEM
Ciasto:
1 ½
szklanki mąki pszennej
125g
masła
20g
cukru pudru
4
żółtka
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Z
podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 centymetrów .
Ciasto orzechowe:
5
białek
3 łyżki
cukru
1 łyżka
mąki pszennej
1 łyżka
bułki tartej
150g
mielonych orzechów
2
łyżeczki kawy mielonej
Białka
ubić. Dodać cukier. Dodać mąkę, bułkę i orzechy. Wyłożyć kupkami na ciasto kruche.
Posypać kawą.
Ser:
2
szklanki mleka
2 jaja
4
żółtka
1 budyń
waniliowy w proszku
350g
cukru pudru
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
½
szklanki oleju
Jaja
ubić z cukrem. Dodać twaróg. Dodać pozostałe składniki. Wlać pianę ubitą z 6
białek. Masę wylać na ciasto. Piec w temperaturze 200°C przez 60 minut.
Krem:
2
żółtka
3 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
½ łyżki
mąki pszennej
500ml
mleka
200g
masła
50g
gorzkiej czekolady
Żółtka
utrzeć z mąką. Dodać cukier. Wlać ciepłe mleko. Gotować na małym ogniu, aż
zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na placek. Wierzch posypać
startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz