wtorek, 12 lutego 2013

ROGATE BUŁECZKI


Bułeczki, jak bułeczki. Udane. Smak dobry. Wierzch smarowany mlekiem. Część mąki białej zastąpiłam razową. W moich rogi znów były tylko symboliczne przez kiepskie noże.






ROGATE BUŁECZKI
Składniki:
450g mąki
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50g masła
15g drożdży
280ml ciepłego mleka
Mąkę, sól, cukier i masło rozetrzeć palcami. Dodać drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach mleka. Wlać pozostałe mleko. Wyrobić. Przykryć. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto zagnieść. Uformować 12 bułek. Bułki ułożyć na blaszce. Ostrym nożem naciąć na krzyż. Przykryć. Odstawić na 20 minut. Wierzch smarować mlekiem. Piec w 200°C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz