piątek, 5 lipca 2013

CYTRYNOWE CIASTO SYCYLIJSKIE Z TYMIANKIEM

To ciasto jest połączeniem biszkoptu z sernikiem i ciastem ucieranym. Do tego typowo włoski duet smakowy, czyli cytryna i tymianek. To połączenie smaków świetnie sprawdziło się w Maśle Cytrynowo-Tymiankowym ale do słodkiego wypieku pasowało równie dobrze. Gdy moi goście próbowali ciasta wyczuwali ser, cytrynę i ...coś jeszcze. Nikt nie domyślił się, że to tymianek ale też każdy był zaskoczony, że tak dobrze wkomponował się on w smak ciasta. Przepis pochodzi z programu Obłędne Wypieki.










CYTRYNOWE CIASTO SYCYLIJSKIE Z TYMIANKIEM
Składniki:
175g masła
175g cukru brązowego
3 jajka
250g sera ricotta
4 cytryny
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g mielonych migdałów
1 łyżka tymianku
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka. Dodać ser. Zetrzeć skórkę z 4 cytryn. Wlać sok z 3 cytryn. Wsypać suche składniki. Dodać ubite białka. Piec w tortownicy w temperaturze 180°C przez 40 minut.
            Polewa:
100g białej czekolady
2 łyżeczki oleju
½ łyżki ekstraktu cytrynowego
Wszystkie składniki roztopić na parze. Dekorować ciasto. Na wierzchu można ułożyć kandyzowane plastry cytryny.






















1 komentarz:

  1. Ależ wspaniale u Ciebie wygląda :)
    Eric zdecydowanie ma coś w sobie, jego wypieki kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń