Pierwszy raz spotkałam się z przepisem na
galaretkę z owocami w składzie. Większość przepisów bazuje na soku owocowym.
Przyznam, że to świetna, zdrowa przekąska. Do zrobienia w dosłownie parę chwil.
Nie liczę tu oczywiście czasu tężenia żelatyny. Fakt, że cukier nie utrzymuje
się na galaretce, nawet po ekspresowym wstawieniu do lodówki elegancko się
rozpuścił. To nic, zaburzało to jedynie efekt wizualny. Moje galaretki zniknęły
tak szybko, że nie miałam nawet kiedy popracować nad ulepszeniem otoczki.
Przepis tradycyjnie zaczerpnięty został z Moich Wypieków.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
Składniki:
500g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
25g żelatyny
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać cukier.
Zagotować. Dodać żelatynę namoczoną w wodzie. Mieszać do rozpuszczenia się
żelatyny. Masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretka zastygnie, kroić ją w kostkę.
Dodatkowo:
½ szklanki cukru
Kostki galaretki obtoczyć w cukrze tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz