poniedziałek, 8 lipca 2013

LODY CYTRYNOWE NA MAŚLANCE

Te lody cytrynowe z programu Anny Olson są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie liczę tu czasu mieszania lodów gdy ktoś nie posiada maszynki do lodów, czyli na przykład ja. Mimo, że dodaje się płynną kremówkę, lody i tak wychodzą puszyste. Bardzo dobrze się nakładają nawet tuż po wyjęciu z zamrażarki. Ich smak jest bardzo orzeźwiający. Polecam na letnie upały.






LODY CYTRYNOWE
Składniki:
2 cytryny
½ szklanki cukru
¾ szklanki maślanki
1 ¾ szklanki śmietanki 30%
Cukier rozpuścić w 1/3 szklanki soku z cytryny. Dodać skórkę otartą z 1 cytryny oraz maślankę i śmietankę. Przełożyć do maszynki do lodów. Mrozić.













2 komentarze:

  1. Tak, to prawda. Zwłaszcza, ze do moich lodów /z rozpędu/ dodałam ciut więcej soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń