Przepis na lody pochodzi ze strony MojeWypieki. Były to moje pierwsze, udane lody, robione na typowej bazie, czyli
kremie mleczno-jajecznym. Wbrew pozorom, była to dość prosta sprawa.
Najtrudniej było wyczuć moment, w którym trzeba przestać gotować masę. Postanowiłam
oprzeć się na teście ‘drewnianej łyżki’, czyli przeciągałam palcem po spodzie łyżki
i gdy utrzymał się na niej wyraźny ślad palca, kończyłam gotowanie. Pani Bożena
Sikoń, gotując krem bawarski stosowała natomiast próbę róży. Na spód łyżki należało
lekko dmuchnąć. Gdy masa układała się w kształt płatków róży, należało zakończyć
gotowanie. Sposoby te chyba były skuteczne, bo lody się udały. Masa była
kremowa i nie rozwarstwiała się. W przypadku braku maszyny do lodów, należy pilnować
czasu mieszania lodów w zamrażarce. Najlepiej robić to co 30 minut. Używałam zwykłej
rózgi do ubijania, ponieważ mikser robił za dużo bałaganu. Rózga sprawdziła się
doskonale. Dzięki zabiegom mieszania lody staną się puszyste i delikatne, będą
łatwo się nabierać i będą prawie jak ze sklepu. Napisałam ‘prawie’, bo chyba
nie znajdziecie w żadnym sklepie lepszego smaku lodów i lepszych składników użytych
do ich produkcji. Nie znajdziecie też wody, która ostatnio stała się
najmodniejszym i najczęściej stosowanym składnikiem lodów przemysłowych. Na koniec pasuje jeszcze wytłumaczyć się, dlaczego moje lody truskawkowe były koloru żółtego, heheh. Robiłam je z pierwszych czerwcowych truskawek, tych dojrzewających w przerwach między ulewnymi deszczami. Truskawki nie miały wtedy aż tak intensywnej, czerwonej barwy. Natomiast żółtka od babcinych kurek były tak przejęte swą rolą, że przytłumiły te resztki czerwieni. Na szczęście smak truskawek nie zaginął.
Znalazłam też prostszy sposób na lody truskawkowe - truskawki i śmietanka. Polecam równie chłodno Najprostsze Lody Truskawkowe Na Śmietance.
Znalazłam też prostszy sposób na lody truskawkowe - truskawki i śmietanka. Polecam równie chłodno Najprostsze Lody Truskawkowe Na Śmietance.
LODY TRUSKAWKOWE Z WANILIĄ
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
6 żółtek
1 szklanka cukru
500g truskawek
1 cytryna
1 laska wanilii
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. Mleko i śmietankę
podgrzać z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mleka. Podgrzewać na małym
ogniu, aż zgęstnieje. Nie zagotować. Dodać truskawki. Schłodzić. Przelać do
maszynki do lodów. Zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz