Obłędne lody. Chciałoby się powiedzieć,
że to sama truskawka, ale jest tam przecież cudownie kremowa śmietanka. Żadnych
zbędnych dodatków. Po prostu sam smak. Przepis na lody pochodzi z programu
French Food at Home. Laura Calder udzieliła tam pewnej lodowej wskazówki: aby
lody były udane, konieczne jest zagotowanie śmietanki. Jakie to proste.
Wreszcie znalazłam patent na domowe lody śmietankowe w kolorze śmietanki a nie
kremu angielskiego. O tym innym razem. Teraz pracuję nad Lodami Straciatella.
Właściwie już są gotowe, czekam tylko na okazję do ich zjedzenia. Są tak
niesamowite, że najlepszy moment na ich degustację będzie wtedy, gdy wszyscy
wyjdą z domu. Odbiegłam nieco od tematu. Już jestem z powrotem, żeby
powiedzieć: Nie ma nic prostszego i smaczniejszego, niż domowe lody
truskawkowe. Jeśli chcecie bardziej skomplikować sobie sprawę, możecie
skorzystać z przepisu na Lody Truskawkowe na kremie angielskim.
LODY
TRUSKAWKOWE NA ŚMIETANCE
Składniki:
500ml
śmietanki 30%
½
szklanki cukru
2 łyżki
soku z cytryny
500g
truskawek
Truskawki
zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Śmietankę zagotować. Dodać do
truskawek. Schłodzić przez noc w lodówce. Lody ubić mikserem. Wstawić do
zamrażarki. Miksować co 30 minut, aż lody się zamrożą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz