Witajcie. Powoli powracam do pieczenia po
dość długiej, choć nieplanowanej i przymusowej przerwie. Zaczynam odzyskiwać
werwę i zapał do tworzenia nowych i reaktywowania znanych smaków. Dziś
powróciłam wspomnieniami do pierwszej wizyty w Lubinie, podczas której ciocia zaserwowała
nam Pampuchy z truskawkami. Od tej pory pampuchy kojarzą mi się z tamtym
wydarzeniem. W sezonie truskawkowym jest to smakołyk jak najbardziej wskazany.
Ponieważ nie mam jeszcze wpojonego talentu do ciasta drożdżowego ‘na oko’,
skorzystałam z przepisu pana Andrzeja Polana z programu 'Dzień Dobry Tvn'. Dla
przypomnienia, pampuchy to kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W
programie kluski te podawane były z sosem malinowym, jednak dla mnie
nieodłącznym dodatkiem jest koktajl/sos truskawkowy. Z pozdrowieniami dla Cioci
Kazi.
PAMPUCHY
Z SOSEM OWOCOWYM
Składniki:
500g
mąki pszennej
1
szklanka ciepłego mleka
50g
roztopionego masła
20g
świeżych drożdży
2
żółtka
100g
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
¼
łyżeczki soli
Z
mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić na
15 minut. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Z
gotowego ciasta zrobić małe pączki. Gotować na parze przez 30 minut.
Sos:
200g
mrożonych owoców
2 łyżki
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
Zagotować.
Ciepłe pampuchy polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz