środa, 21 maja 2014

BABKA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Bardzo fajna babka czekoladowa. Przypomina smak Czekoladowo – orzechowego kremu do kanapek. Ciasto miało bardzo fajną konsystencję. Było wilgotne i miało wyrazisty smak. Piekłam je w tradycyjnej formie na babkę ale można też użyć keksówki lub formy kwadratowej jeśli zwiększy się proporcje. Ja następnym razem przerobię je na bardzo apetyczne muffinki. Przepis z Moich Wypieków.








BABKA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki:
4 jajka
100g cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
¼ łyżeczki soli
100g startej gorzkiej czekolady
100g zmielonych orzechów laskowych
100g stopionego masła
Białka ubić z solą. Dodać cukier. Dodać żółtka. Wsypać suche składniki. Wlać masło. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
            Polewa:
60g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
50g siekanych orzechów laskowych
Czekoladę z olejem rozpuścić na parze. Polać ciasto. Posypać orzeszkami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz