poniedziałek, 5 maja 2014

NALEŚNIKOWY MAKARON Z JABŁKAMI

Szerokie wstążki z usmażonych naleśników, z dodatkiem jabłek i cynamonu poznałam oglądając program ‘Martha’. Udało mi się je wykonać dopiero za trzecim podejściem. To nie przez pechową patelnię, nie przez zbyt małą ilość mąki, nie przez przypalone ciasto. Wszystko to wina chochlików. Pierwsza próba odbyła się w niedzielę. Nasmażyłam górę naleśników. Odwiedzili nas wtedy znajomi. Zasiedzieliśmy się przy kolejnej partyjce gry z rodzaju ‘memo’. Pasowało czymś się posilić. Lodówka świeciła pustkami, więc zabraliśmy się do naleśników. Smakowały wszystkim, szczególnie z dodatkiem DżemuTruskawkowego z Szampanem. Naleśniki zniknęły. Kolejne podejście nastąpiło po dwóch dniach. Znów sterta usmażonych placków. Tym razem z nadwyżką na nadzianie ich twarożkiem. Gdy wróciliśmy z podwórka, zarówno nadwyżka, jak też pozostałe placuszki zniknęły w naszych brzuchach. Dopiero przy trzeciej próbie udało mi się wykończyć dzieło. Były naleśniki, były jabłuszka, byli też chętni do jedzenia. Naleśniki prezentowały się jak zwariowane kluski. Miały delikatny aromat cynamonu i stopionego masła. Do tego miękkie i lekko kwaskowate jabłka. To był udany podwieczorek.





NALEŚNIKOWY MAKARON Z JABŁKAMI
Ciasto:
2 jaja
200g mąki pszennej
250ml mleka
1 łyżka cukru
10g roztopionego masła
¼ łyżeczki soli
Jaja wymieszać z mąką. Dodać mleko, sól, cukier i masło. Usmażyć naleśniki.
            Jabłka:
4 łyżki brązowego cukru
2 jabłka
1 łyżka masła
Cukier rozpuścić na patelni. Dodać masło. Wsypać jabłka pokrojone w słupki. Smażyć przez 5 minut. Dodać naleśniki pokrojone w długie paski. Wymieszać. Podawać.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz