czwartek, 1 maja 2014

TORT WĘGIERSKI

W poszukiwaniu odpowiedniego tortu na 90-te urodziny Babci Tosi, zaglądnęłam na stronę Moje Wypieki. Tort Węgierski to klasyka gatunku. Wykwintna ale nie przytłaczająca. Jego smak był zachwycający. Tort nie był ciężki. Nie był przesłodzony. Nie był zbyt czekoladowy. Nie był zapychający. Po prostu boski. Alkoholowe wiśnie podkreślały jego klasyczny smak i wygląd. Tort pochwaliła nawet moja siostra, która nie jada niczego co zawiera kakao. Dodam jeszcze, że za drugim razem tak się chełpiłam tym, że pamiętam przepis na krem, aż zapomniałam dodać do niego cukru pudru. Tort był odrobinę bardziej wytrawny ale cóż, goście się nie zorientowali. Ja również przypomniałam sobie o tym po fakcie i to dopiero wtedy, gdy podczas poczęstunku tortem ktoś wspomniał o diecie. Mimo drobnych, niezamierzonych modyfikacji, tort okazał się przewspaniały. Zdjęcia niestety tylko robocze.








TORT WĘGIERSKI
Wiśnie w zalewie:
350g wiśni
3 łyżki cukru
100ml wódki
100ml likieru migdałowego
Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Wlać alkohole. Wstawić na noc do lodówki. Odsączyć. Zalewę przelać do szklanki. Uzupełnić wódką.
            Pralina migdałowa:
155g cukru
155g obranych migdałów
35ml wody
Cukier z wodą rozpuścić na jasny karmel. Wsypać migdały. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Wystudzić. Pokruszyć w malakserze.
            Krem czekoladowy do dekoracji:
150ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
Śmietankę podgrzać. Rozpuścić w niej czekoladę. Dobrze schłodzić. Gdy krem będzie zbyt rzadki, ubić go mikserem.
            Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Wsypać cukier. Dodać żółtka. Dodać sypkie składniki. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
            Krem czekoladowy:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
Serek, śmietankę i cukier dobrze wymieszać. Dodać stopioną czekoladę. Do 2/3 kremu dodać wiśnie.
            Polewa:
70g gorzkiej czekolady
30g masła
Składniki roztopić na parze. Wymieszać. Ostudzić.
            Kolejność warstw:
Biszkopt – 1/3 zalewy – ½ kremu z wiśniami – biszkopt – 1/3 zalewy – ½ kremu z wiśniami – biszkopt – 1/3 zalewy – krem bez wiśni na wierzch i boki – polewa – czekoladowa dekoracja – pralina na boki.









Reszta na wynos..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz