czwartek, 26 czerwca 2014

BABECZKI Z KREMEM KOKOSOWYM

Babeczki zostały podpatrzone w programie Marthy Stewart. Bardzo spodobała mi się opcja z bitą śmietaną nakładaną łyżką do lodów. Krem kokosowy był bardzo łatwy w przygotowaniu, a można go wykorzystać także dodatek do tart, czy deserów. Jako nadzienie do babeczek wystarcza spokojnie na trzy porcje ciasta. Przy doborze ciasta bazowego, korzystałam ze sprawdzonego już przepisu na Babeczki z Kremem Straciatella







BABECZKI Z KREMEM KOKOSOWYM
Ciasto:
160g masła
120g cukru
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
165g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jaja. Dodać ekstrakt. Wlać mleko. Wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
            Krem kokosowy:
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
¾ szklanki mleczka kokosowego
¾ szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki prażonych wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko
i mleczko kokosowe zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i solą. Wlewać do nich gorące mleko. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Ugotować budyń. Przetrzeć przez sito. Dodać wanilię, masło i wiórki kokosowe. Wymieszać. Krem przykryć folią. Schłodzić. Kremem nadziewać babeczki.
            Dodatkowo:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
½ szklanki prażonych wiórków kokosowych
Śmietankę ubić cukrem. Łyżką do lodów nałożyć porcję na każdą babeczkę. Posypać wiórkami kokosowymi. Aby przedłużyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz