wtorek, 1 lipca 2014

SZYBKIE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM

Podaję Wam pomysł na najprostsze ale dobrze prezentujące się babeczki. Zrobiłam je przy okazji testowania nowego sprzętu. Jest to ciasto waniliowe z nadzieniem z czarnej porzeczki. Wierzch udekorowany został bitą śmietaną. Szybko, smacznie i bez zbędnych komplikacji.






BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM
Ciasto:
125g masła
1 jajko
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko. Dodać suche składniki na przemian
z mlekiem. Wlać śmietanę. Krótko wymieszać. Masę przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
           Nadzienie:
½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki 
Babeczki nadziać dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego.
            Krem:
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem. Dekorować babeczki. Aby przedłużyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz