Od dawna miałam chrapkę na domowe lody
stracciatella. Niby proste – lody i czekolada, a jednak takie nie było. Do tej pory robiłam lody na bazie kremu angielskiego, który był żółty ze względu na użyte żółtka. Lody stracciatella są przecież białe. W końcu znalazłam na nie sposób.
Jeszcze bardziej banalny, niż same lody. Największy dylemat miałam podczas
dodawania czekolady: już, czy dodać więcej? Ostatecznie lody były mocno
stracciatellowe. Przepyszne. Czegóż trzeba więcej do szczęścia? Polecam.
LODY
STRACIATELLA
Składniki:
500ml
śmietanki 30%
1/3
szklanki cukru
100g
gorzkiej czekolady
Śmietankę
zagotować z cukrem. Schłodzić. Ubić. Zamrozić. Podczas mrożenia miksować co 30
minut. Gdy masa będzie gęsta, dodać pokrojoną czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz