środa, 9 lipca 2014

LODY STRACCIATELLA

Od dawna miałam chrapkę na domowe lody stracciatella. Niby proste – lody i czekolada, a jednak takie nie było. Do tej pory robiłam lody na bazie kremu angielskiego, który był żółty ze względu na użyte żółtka. Lody stracciatella są przecież białe. W końcu znalazłam na nie sposób. Jeszcze bardziej banalny, niż same lody. Największy dylemat miałam podczas dodawania czekolady: już, czy dodać więcej? Ostatecznie lody były mocno stracciatellowe. Przepyszne. Czegóż trzeba więcej do szczęścia? Polecam.






LODY STRACIATELLA
Składniki:
500ml śmietanki 30%
1/3 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
Śmietankę zagotować z cukrem. Schłodzić. Ubić. Zamrozić. Podczas mrożenia miksować co 30 minut. Gdy masa będzie gęsta, dodać pokrojoną czekoladę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz