piątek, 26 lipca 2013

GRANITA GREJPFRUTOWA Z ARBUZEM

Anna Olson prezentowała ten przepis jako świetny aperitif, ponieważ gorzkość grejpfruta doskonale odświeża kubki smakowe. Gdy spróbowałam granity tuż po zrobieniu, rzeczywiście nieco wykręcała język. Natomiast, kiedy już ją zamroziłam, granita okazała się przepyszna. Wcale nie była gorzka, ale świetnie odświeżała i była orzeźwiająca. Byłam zaskoczona tą zmianą smaku. Spodziewałam się, że grejpfrut jeszcze mocniej zdominuje arbuza, a tu taka miła niespodzianka.







GRANITA GREJPFRUTOWA Z ARBUZEM

Składniki:
1/3 szklanki cukru
1 szklanka soku z różowych grejpfrutów
1 szklanka miąższu arbuza
Cukier podgrzewać z sokiem przez 2 minuty. Dodać pokrojonego arbuza. Miksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Zamrozić. Podczas mrożenia mieszać widelcem 3-4 razy. Można dodać ¼ kieliszka wódki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz