piątek, 13 grudnia 2013

KRUCHE CIASTECZKA Z RENIFERKIEM

Te ciastka były moją kolejną propozycją na kiermasz przedszkolny. Tak naprawdę inicjatorką była Natka. Razem przeglądałyśmy zdjęcia w Internecie, a ona wybierała, co mamy upiec. Ciastka z reniferami to sama prostota. Prosty pomysł, proste wykonanie. Całość prezentowała się świetnie. Moim zdaniem reniferki wyglądały uroczo, równie dobrze jak rudolfy na lizakach. Przepis znaleziony w Moich Wypiekach.





KRUCHE CIASTECZKA Z RENIFERKIEM
Ciasto:
180g masła
350g mąki
100g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki posiekać. Zagnieść ciasto. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Szklanką wycinać koła. Piec na złoto w temperaturze 180°C przez 7-10 minut.
            Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
1 opakowanie kolorowych drażetek
Stopić czekoladę. Na ciastku czekoladą przykleić cukierek, jako nos renifera. Pozostałą czekoladą narysować oczy i rogi. Odstawić do zastygnięcia.







Na świątecznym stole reniferkom towarzyszyły Roztapiające się bałwanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz