Te ciastka były moją kolejną propozycją
na kiermasz przedszkolny. Tak naprawdę inicjatorką była Natka. Razem
przeglądałyśmy zdjęcia w Internecie, a ona wybierała, co mamy upiec. Ciastka z
reniferami to sama prostota. Prosty pomysł, proste wykonanie. Całość
prezentowała się świetnie. Moim zdaniem reniferki wyglądały uroczo, równie
dobrze jak rudolfy na lizakach. Przepis znaleziony w Moich Wypiekach.
KRUCHE
CIASTECZKA Z RENIFERKIEM
Ciasto:
180g
masła
350g
mąki
100g
cukru pudru
1
jajko
1
żółtko
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼
łyżeczki soli
Wszystkie
składniki posiekać. Zagnieść ciasto. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość
3mm. Szklanką wycinać koła. Piec na złoto w temperaturze 180°C przez 7-10 minut.
Dekoracja:
100g
gorzkiej czekolady
1
opakowanie kolorowych drażetek
Stopić
czekoladę. Na ciastku czekoladą przykleić cukierek, jako nos renifera.
Pozostałą czekoladą narysować oczy i rogi. Odstawić do zastygnięcia.
Na świątecznym stole reniferkom towarzyszyły Roztapiające się bałwanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz