wtorek, 3 grudnia 2013

DŻEM JABŁKOWO-MALINOWY

W tym roku produkcja dżemów przebiegała w mojej kuchni bardzo twórczo. Morelowy z tymiankiem, truskawkowy z szampanem, winogronowy z imbirem, jabłkowy z pigwą, tradycyjne owocowe – truskawkowy, malinowy, brzoskwiniowy, a teraz malina z jabłkiem. Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu tego dżemu to - smak jabłka podkręcony przez maliny, a smak malin złagodzony przez jabłko. Jak dla mnie, połączenie na piątkę.







DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY
Składniki:
1kg jabłek
1kg malin
1 cytryna
1kg cukru
Owoce zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Odstawić na 3 godziny. Gotować przez 20 minut. Można przetrzeć przez sito. Gorące przełożyć do słoików.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz