niedziela, 29 grudnia 2013

PIERNICZKI CHOINKOWE

W środku lata, swoimi świątecznymi przepisami, zaskoczył mnie Pan Jacek Sikora w programie Słodki Drań. Zasiał smakowite ziarenko i narobił świątecznego apetytu. Apetyt ten nie zmalał wraz z upływem czasu, a pomysły na świąteczne słodkości okazały się trafione. Kiedyś obiło mi się o uszy, że na porządny piernik należy cierpliwie czekać, lecz nie spodziewałam się, że i mnie przytrafi się taka przygoda. Ciasto na te pierniczki leżakowało od dwóch dni do tygodnia. Tak naprawdę to było nic, w porównaniu z Piernikiem Staropolskim, na który czeka się 5 tygodni, nie licząc czasu leżakowania po upieczeniu. Z ciastem pracowało się wspaniale. Dobrze się wałkowało, wycinało i piekło. Po upieczeniu pierniczki porządnie stwardniały. Dzięki temu świetnie nadawały się do dekorowania Lukrem Królewskim, ponieważ nie trzeba było obawiać się, że pierniczki rozpadną się podczas pracy. Nawet mój mąż zaangażował się w dekorowanie i powiem szczerze, żmiał lepsze początkiniż ja. Z czasem pierniczki zmiękły. Na święta rozpływały się w ustach. Ozdobnie zapakowane, stanowiły miłe upominki po Wieczerzy Wigilijnej. Ciasto bardzo dobrze spisało się też przy konstruowaniu piernikowych domków na brzeg kubka. A te połamane, lub lekko przypieczone polecam, za radą Słodkiego Drania, wykorzystać do pysznych Lodów z Piernikami.









PIERNICZKI CHOINKOWE
Zaprawa:
400g cukru
400g miodu
50g przyprawy do piernika
200g masła
Cukier stopić na karmel. Dodać miód i przyprawę. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Zaprawę wystudzić.
Ciasto:
1 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
W mące zrobić dołek. Dodać resztę składników. Wlać zaprawę. Wyrobić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 2-7 dni. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5mm. Wycinać ciastka. Tylką zrobić dziurkę do zawieszenia ciastka. Piec w temperaturze 190°C przez około 10 minut. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorować. Podczas przechowywania, pierniczki miękną.

Przepis na Lukier Królewski.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz