poniedziałek, 9 grudnia 2013

PIERNIKOWE RACUSZKI

Autorem tych smakołyków jest Lorraine Pscale. Temat idealnie wkomponował się w te nasze zimowo - świąteczne nastroje. Placuszki były bardzo aromatyczne i cudownie korzenne. Najlepiej smakowały polane miodem lub syropem klonowym i posypane startą skórką z cytryny. Jak dla mnie, te dodatki do placków były nieodzowne. Były szybkie w przygotowaniu i w smażeniu. Pamiętam, gdy kiedyś robiłam racuchy na drożdżach, ciasto szybciej rosło, niż nadążałam smażyć placki. Zwykle wtedy przelewało się ponad garnek. To była moja zmora młodości.





PIERNIKOWE RACUSZKI
Składniki:
225g mąki
300ml mleka
2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1 łyżka stopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć małe placuszki. Podawać posypane startą skórką z cytryny i polane syropem klonowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz