piątek, 27 grudnia 2013

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Pierniczki z przepisu koleżanki mojej siostry, to tzw. Pierniczki Gosi H. Do spulchnienia ciasta używało się zarówno sody, jak też amoniaku, dlatego pierniczki mocno rosły podczas pieczenia i pozostały miękkie przez cały czas przechowywania. Bardzo przyjemnie się je chrupało. Stanowiły słodką przekąskę, jako zapowiedź świątecznych pyszności. Dekorację stanowił lukier na bazie białka, który szybko pokrywał powierzchnię ciastek. Do twórczej i bardziej wyszukanej dekoracji lukrem pierniczki te się nie nadawały ze względu na zbyt puszyste – wyrośnięte ciasto. Natomiast świetnie sprawdzały się tu wszelkie kolorowe posypki i cukiereczki. Idealne dla wyżywających się artystycznie dzieciaków. Nad tymi pierniczkami, ze szczególną troską, pastwiła się Natka. Przyznaję, że wyszły jej całkiem udane dekoracje. Nati była bardzo dumna ze swojej pracy, dlatego swoje pierniczki zaprezentowała na przedszkolnym kiermaszu. Podobno rozeszły się w błyskawicznym tempie. W domu pierniczki nie doczekały do świąt. I bardzo dobrze, ponieważ na świątecznym stole królował Piernik Staropolski. Dodam jeszcze, że najlepiej pracuje się z jeszcze ciepłym ciastem. Gdy zbyt mocno wystygnie, robi się twarde i trudno się zagniata, zwłaszcza kolejne partie ciasta 'ze ścinków'. Jeśli natomiast przegapicie moment, można wspomóc się mikrofalówką. Resztki ciasta podgrzać przez kilka sekund, wtedy pięknie się połączą i ciasto będzie jak nowe.






MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
1,25kg mąki pszennej
½ szklanki wody
300g cukru
4 łyżki oleju
200g masła
250g miodu
4 jaja
3 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka sody
20g przyprawy do piernika
Wodę zagotować. Dodać miód i sodę. Gotować, aż zbrązowieje. Dodać cukier, masło i olej. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę z przyprawą i amoniakiem. Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Dodać jaja. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 2 milimetrów. Wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 7-10 minut.
            Lukier:
2 białka
3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Smarować ciastka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz