Znów awaryjnie. Tym razem, mam nadzieję
chwilowo, korzystam z zapomnianego już komputera stacjonarnego. Spodziewałam
się, że będzie ciężko, ale… ten stukot klawiszy na klawiaturze… bezcenny.
Przejdźmy do rzeczy. Dziś pragnę przedstawić wam Marcinka. Tort Marcinek, który
po raz pierwszy widziałam w programie Polski Turniej Wypieków. Robiłam go już
jakiś czas temu, teraz ponownie podjęłam wyzwanie. Marcinek to wiele warstw
kruchego ciasta przełożone kremem ze słodkiej i kwaśnej śmietany. Wiadomo,
najbardziej pracochłonne jest wałkowanie i pieczenie blatów. Na szczęście piec
można hurtowo, na kilku poziomach piekarnika. Z upieczonymi blatami ciasta
należy obchodzić się ostrożniej niż z jajkiem, ponieważ są bardzo delikatne. Blaty
powinny mieć złoty kolor, lecz powiem wam, że te mocniej zrumienione
zdecydowanie lepiej prezentują się w przekroju tortu. Ale pamiętajcie, że
warstwy przypieczone ‘za bardzo’ będą pachnieć spalenizną, a tego nie chcemy w
naszym cieście. Gdy ciasto swoje odleży, doskonale się kroi i świetnie smakuje.
Kwaśna śmietana sprawia, że tort nie jest mdły, a w tle czuć delikatna nutę
cytryny. Warto poświęcić chwilę i zmierzyć się z nowym wyzwaniem, a Wasz wypiek
na pewno zachwyci.
TORT
MARCINEK
Ciasto:
250g
masła
½
szklanka cukru
2
żółtka
2 jajka
8g
cukru waniliowego
1
łyżeczka sody
1
szklanka śmietany 18%
1kg
maki pszennej
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać jajka. Wlać połowę śmietany. Do pozostałej śmietany
wsypać sodę. Dodać do ciasta. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Porcje ciasta wałkować
cienko, jak na makaron. Na cieście położyć talerz lub dno tortownicy o średnicy
24 centymetrów .
Wyciąć koło. Piec w temperaturze 200°C przez
7-10 minut. Upiec 12-15 blatów.
Krem:
500ml
śmietanki 30%
500ml
śmietanki 18%
1
szklanka cukru pudru
2 łyżki
soku z cytryny
Wszystkie
składniki ubić na gęsty krem. Smarować blaty ciasta. Ostatniego blatu nie
smarować od razu kremem, lecz obciążyć deską do krojenia. Ciasto schłodzić
przez 2 godziny. Wierzch ciasta posmarować kremem.
Dodatkowo:
1
pokruszony blat ciasta lub
100g
startej czekolady lub
100g
posiekanych orzechów lub
2 łyżki
kakao lub kawy
Wierzch
ciasta udekorować dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz