środa, 1 czerwca 2016

TORT MARCINEK

Znów awaryjnie. Tym razem, mam nadzieję chwilowo, korzystam z zapomnianego już komputera stacjonarnego. Spodziewałam się, że będzie ciężko, ale… ten stukot klawiszy na klawiaturze… bezcenny. Przejdźmy do rzeczy. Dziś pragnę przedstawić wam Marcinka. Tort Marcinek, który po raz pierwszy widziałam w programie Polski Turniej Wypieków. Robiłam go już jakiś czas temu, teraz ponownie podjęłam wyzwanie. Marcinek to wiele warstw kruchego ciasta przełożone kremem ze słodkiej i kwaśnej śmietany. Wiadomo, najbardziej pracochłonne jest wałkowanie i pieczenie blatów. Na szczęście piec można hurtowo, na kilku poziomach piekarnika. Z upieczonymi blatami ciasta należy obchodzić się ostrożniej niż z jajkiem, ponieważ są bardzo delikatne. Blaty powinny mieć złoty kolor, lecz powiem wam, że te mocniej zrumienione zdecydowanie lepiej prezentują się w przekroju tortu. Ale pamiętajcie, że warstwy przypieczone ‘za bardzo’ będą pachnieć spalenizną, a tego nie chcemy w naszym cieście. Gdy ciasto swoje odleży, doskonale się kroi i świetnie smakuje. Kwaśna śmietana sprawia, że tort nie jest mdły, a w tle czuć delikatna nutę cytryny. Warto poświęcić chwilę i zmierzyć się z nowym wyzwaniem, a Wasz wypiek na pewno zachwyci.






TORT MARCINEK
Ciasto:
250g masła
½ szklanka cukru
2 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 szklanka śmietany 18%
1kg maki pszennej
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka. Wlać połowę śmietany. Do pozostałej śmietany wsypać sodę. Dodać do ciasta. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Porcje ciasta wałkować cienko, jak na makaron. Na cieście położyć talerz lub dno tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Wyciąć koło. Piec w temperaturze 200°C przez 7-10 minut. Upiec 12-15 blatów.
Krem:
500ml śmietanki 30%
500ml śmietanki 18%
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki ubić na gęsty krem. Smarować blaty ciasta. Ostatniego blatu nie smarować od razu kremem, lecz obciążyć deską do krojenia. Ciasto schłodzić przez 2 godziny. Wierzch ciasta posmarować kremem.
            Dodatkowo:
1 pokruszony blat ciasta lub
100g startej czekolady lub
100g posiekanych orzechów lub
2 łyżki kakao lub kawy
Wierzch ciasta udekorować dowolnymi dodatkami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz