środa, 15 czerwca 2016

BABECZKI TRUSKAWKOWE

Wstyd mi, że dopiero teraz wzięłam się do tematu babeczek truskawkowych, a przecież to niemal klasyka. Minął jeden sezon, potem kolejny i kolejny. Za to teraz przedstawiam Wam nie byle jaki przepis. Babeczki z kremem truskawkowym nadziewane kawałkami owoców marynowanych w… dżemie truskawkowym. Spróbujcie. Odkryjecie nowy wymiar truskawki. Takie macerowane owoce będą także świetnym dodatkiem do lodów, czy innych deserów.






BABECZKI TRUSKAWKOWE
Ciasto:
1 2/3 szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
120g masła
4/5 szklanki cukru
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki maślanki
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jaja. Wlać ekstrakt. Wsypywać suche składniki na przemian z maślanką. Wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po wystudzeniu, ściąć wierzch babeczek. Wydrążyć je łyżeczką.
            Nadzienie:
¾ szklanki posiekanych truskawek
½ szklanki dżemu truskawkowego
Wymieszać składniki nadzienia. Nałożyć do babeczek. Przykryć odciętym wierzchem.
            Krem:
2 białka
½ szklanki cukru
200g masła
¾ szklanki truskawek
Truskawki zblendować na puree. Smażyć je przez 5 minut w celu odparowania wody. Wystudzić. Białka ubić z cukrem na parze. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć miskę z ognia. Ubijać, aż misa miksera będzie chłodna. Dodawać kawałki masła. Wlać puree truskawkowe. Wymieszać. Dekorować babeczki.
            Dekoracja:
12 truskawek
40g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić na parze. Truskawki maczać w czekoladzie do 2/3 wysokości. Odstawić do zastygnięcia. Na każdej babeczce ułożyć truskawkę w czekoladzie.









1 komentarz: