Kakaowe babeczki kryją w sobie kokosową
kuleczkę. Na wierzchu znajduje się krem maślany z dodatkiem dżemu malinowego. Babeczki
dość słodkie, ale dżem wnosi odrobinę kwaskowatego smaku. Kokosowa pralinka jest
nie lada niespodzianką i wzbogaca smak ciasta. Przepis autorski. Polecam.
BABECZKI
Z KOKOSOWĄ PRALINKĄ I DŻEMEM MALINOWYM
Ciasto:
150g
masła
120g
cukru
2 jajka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g
mąki pszennej
20g
kakao
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki jogurtu naturalnego
12
pralinek kokosowych
Masło utrzeć
z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę. Piec w
temperaturze 170°C przez 25 minut.
Krem:
2
białka
½ szklanki
cukru
200g
masła
3 łyżki
dżemu malinowego
Białka
z cukrem ubijać na parze, Aż cukier się rozpuści. Pianę zdjąć z garnka. Ubijać
nadal, aż misa miksera będzie chłodna. Dodać pokrojone masło. Delikatnie wmieszać
dżem, aby powstał marmurkowy wzór. Wierzch babeczek udekorować kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz