poniedziałek, 27 czerwca 2016

BABECZKI Z KOKOSOWĄ PRALINKĄ I DŻEMEM MALINOWYM

Kakaowe babeczki kryją w sobie kokosową kuleczkę. Na wierzchu znajduje się krem maślany z dodatkiem dżemu malinowego. Babeczki dość słodkie, ale dżem wnosi odrobinę kwaskowatego smaku. Kokosowa pralinka jest nie lada niespodzianką i wzbogaca smak ciasta. Przepis autorski. Polecam.







BABECZKI Z KOKOSOWĄ PRALINKĄ I DŻEMEM MALINOWYM
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
20g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
12 pralinek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut.
            Krem:
2 białka
½ szklanki cukru
200g masła
3 łyżki dżemu malinowego
Białka z cukrem ubijać na parze, Aż cukier się rozpuści. Pianę zdjąć z garnka. Ubijać nadal, aż misa miksera będzie chłodna. Dodać pokrojone masło. Delikatnie wmieszać dżem, aby powstał marmurkowy wzór. Wierzch babeczek udekorować kremem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz