środa, 22 czerwca 2016

TRUSKAWKOWA CHMURKA

Lekkie i delikatne ciasto z truskawkami, kremem śmietankowym i bezą. Wydaje się być pracochłonne, lecz szybko uwiniecie się z kolejnymi jego warstwami. Szkoda tylko, że ciasto musi się schłodzić po złożeniu, ale wierzcie mi, naprawdę warto poczekać. Przepis z Moich Wypieków.






 TRUSKAWKOWA CHMURKA
Ciasto:
250g maki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki cukru pudru
100g masła
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wylepić prostokątna formę o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 200°C przez 10-15 minut, na złoty kolor.
            Galaretka:
500g truskawek
3 galaretki truskawkowe w proszku
3 ½ szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Schłodzić. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
            Krem:
500ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki ubić razem na gęsty krem. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
            Beza:
3 białka
150g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem. Rozsmarować pianę w kształcie prostokąta o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut. Wystudzona bezę wyłożyć na krem. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz