Lekkie i delikatne ciasto z truskawkami,
kremem śmietankowym i bezą. Wydaje się być pracochłonne, lecz szybko uwiniecie się
z kolejnymi jego warstwami. Szkoda tylko, że ciasto musi się schłodzić po
złożeniu, ale wierzcie mi, naprawdę warto poczekać. Przepis z Moich Wypieków.
TRUSKAWKOWA
CHMURKA
Ciasto:
250g
maki pszennej
¾ łyżeczki
proszku do pieczenia
¼ szklanki
cukru pudru
100g
masła
3
żółtka
1 łyżka
śmietany 18%
Wszystkie
składniki zagnieść. Ciastem wylepić prostokątna formę o wymiarach 25x35
centymetrów. Piec w temperaturze 200°C przez 10-15 minut, na złoty kolor.
Galaretka:
500g truskawek
3 galaretki truskawkowe w proszku
3 ½ szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Schłodzić. Truskawki pokroić na
mniejsze kawałki. Wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.
Schłodzić.
Krem:
500ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki ubić razem na gęsty krem. Wyłożyć na
zastygniętą galaretkę.
Beza:
3 białka
150g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić
na sztywno. Dodawać cukier. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Dużą
blaszkę wyłożyć pergaminem. Rozsmarować pianę w kształcie prostokąta o
wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut. Wystudzona bezę wyłożyć
na krem. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz