środa, 8 czerwca 2016

BABECZKI Z TĘCZĄ

Propozycja dla dziewczynek kochających Troskliwe Misie i jednorożce. Babeczki zwieńczone słodko-kwaśną tęczą. Możecie użyć dowolnego rodzaju babeczek. Ja zrobiłam wersję jasną i ciemną, choć moim zdaniem, te jasne bardziej pasują do tęczy.






BABECZKI Z TĘCZĄ
Ciasto:
130g masła
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.
            Dekoracja:
200ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
6 pasków żelków w kształcie tęczy Zozole
1 łyżka kolorowej posypki
Śmietankę ubić z cukrem. Okrągłą końcówką dekorować babeczki, tworząc kształt chmury. Udekorować kolorową posypką. Paski tęczy przeciąć na pół. Każdą połówkę umieścić w bitej śmietanie, tworząc kształt łuku. Aby zwiększyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz