wtorek, 21 czerwca 2016

DESER MOKKA

Szybki i prosty do przygotowania deser. Mleko, śmietanka, kawa i czekolada, to esencja jego smaku. Przepis z programu Martha Bakes.







DESER MOKKA
Składniki:
2 łyżki żelatyny
¼ szklanki wody
1 szklanka śmietanki 30%
110g gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczalnego espresso
2 szklanki mleka
Wodę wlać do garnka. Żelatynę delikatnie rozsypać na powierzchni wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewać aby się rozpuściła. Wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę. Dodać cukier, sól, kawę. Wlać mleko. Wymieszać. Przecedzić przez sito. Rozlać do kieliszków. Schłodzić.
            Dodatkowo:
50g gorzkiej czekolady
Czekoladę posiekać. Udekorować zastygnięty krem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz