piątek, 27 maja 2016

BABECZKI EGIPSKIE



Tort Egipski zachwycił mnie wielowymiarowością smaków. Dlatego postanowiłam odtworzyć te smaki w mniejszej formie, czyli w babeczkach. Ciasto było typowe dla babeczek, czyli tradycyjne, ucierane. Do środka włożyłam intensywny w smaku krem budyniowy. Na wierzchu zaś znalazła się ostatnia z warstw tortu, czyli karmelowo ­ orzechowa śmietanka. Dekoracja to karmelowe sople, nitki lub kruszonka. Pominęłam dodatek orzechów laskowych do ciasta, ponieważ krem na wierzchu zawiera sporo kawałków orzechów. Tym bardziej skrupulatnym w odtworzeniu smaku tortu, polecam zastąpić część mąki zmielonymi orzechami. Polecam.






BABECZKI EGIPSKIE
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać jogurt. Mieszać do połączenia składników. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
            Nadzienie:
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
100ml mleka
Wszystkie składniki dokładnie rozmieszać, dolewając stopniowo mleko. Ugotować gęsty budyń. Można przetrzeć przez sitko. Przykryć folią. Zimnym kremem nadziewać babeczki, używając rękawa cukierniczego.
            Krem:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
60g prażonych orzechów laskowych
80g cukru kryształu
Cukier kryształ rozpuścić na patelni. Gdy karmel się zezłoci, wylać go na natłuszczoną blaszkę. Z części karmelu zrobić nitki lub sople do dekoracji. Gdy zastygnie, karmel rozbić na małe kawałki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać posiekane orzechy i karmel. Wymieszać. Krem nałożyć na babeczki. Dekorować karmelowymi nitkami.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz