piątek, 13 maja 2016

TORT EGIPSKI



Tort Egipski to połączenie intensywnej słodyczy, charakteryzującej desery kuchni arabskiej, z delikatnym ciastem i kremem, które są typowe w naszych wypiekach. Każda warstwa tortu niesie nowy smak i nowe doznania. Podstawę stanowi biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych. Krem maślany jest tak intensywny, ponieważ zawiera aż 9! żółtek. Bita śmietana, oprócz orzechów laskowych, kryje chrupiący karmel, który częściowo wniknął w jej strukturę. Po prostu cudo. Słodkie cudo. I nie obawiajcie się tej słodyczy, gdyż nie pochodzi ona z przesycenia cukrem, a z cudownych, intensywnych dodatków.




TORT EGIPSKI
Biszkopt:
9 białek
9 łyżek cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g zmielonych orzechów laskowych
Białka ubić. Dodać cukier. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
            Krem:
9 żółtek
8 łyżek cukru
5 ½ łyżki mąki pszennej
400ml mleka
200g masła
Żółtka wymieszać z cukrem, mąką i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do żółtek. Wymieszać. Ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.
            Bita śmietana:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
120g prażonych orzechów laskowych
200g cukru kryształu
Cukier kryształ rozpuścić na patelni. Gdy karmel się zezłoci, wylać go na natłuszczoną blaszkę. Gdy zastygnie, karmel rozbić na małe kawałki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać posiekane orzechy i karmel. Wymieszać.
            Dodatkowo:
100g cukru
400g rurek waflowych
Cukier rozpuścić na patelni. Gdy karmel się zezłoci, zdjąć z ognia. Ostrożnie formować nitki, cienkim strumieniem wylewając go na trzonek drewnianej łyżki. Karmelowe nitki zwinąć w kulę.
            Kolejność warstw:
Biszkopt ­ 1/3 kremu ­ 1/3 śmietany ­ biszkopt ­ 1/3 kremu ­ 1/3 śmietany ­ biszkopt ­ 1/3 kremu na wierzch i boki ­ 1/3 śmietany ­ rurki waflowe na boki tortu ­ karmelowe nitki na wierzch.




 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz