poniedziałek, 23 maja 2016

LODY BAKALIOWE



Sezon lodowy rozpoczęty pełną parą. Dzieciaki szczęśliwe, bo mogą upominać się o zimne smakołyki. Dla mnie wyzwaniem jest tworzenie nowych smaków. Do lodów dodałam posiekane orzechy, czekoladę, rodzynki oraz wspaniałą, aromatyczną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Boskie.





LODY BAKALIOWE
Składniki:
6 żółtek
500ml mleka
100ml śmietanki 30%
125g cukru
50g gorzkiej czekolady
50g rodzynek
50g posiekanych orzechów
Mleko i śmietankę zagotować. Żółtka wymieszać z cukrem. Stopniowo wlewać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, aż krem lekko zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Krem przecedzić. Schłodzić przykryty folią. Zimy krem ubić. Wsypać bakalie. Zamrozić. Podczas mrożenia lody mieszać co 30 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz