Choć ostatnio moja pieczeniowa kondycja
znacznie osłabła, powoli zabieram się do przedświątecznego pieczenia. Dziś
podaję przepis na Kandyzowaną Skórkę Pomarańczową, która będzie dodatkiem do
świątecznego makowca i pierniczków. Oparłam się na znanym już przepisie na
Kandyzowane Plastry Cytryny, ponieważ najbardziej mi odpowiadał ze wszystkich wcześniej
przetestowanych. Ponieważ syrop cukrowy był w proporcji 1:1, skórka zdążyła się
odpowiednio wygotować, zeszklić i zmięknąć. Po wystudzeniu uległa krystalizacji
ale myślę, że jeśli się ją rozłoży na dużej, płaskiej powierzchni, da się
ładnie pokruszyć.
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
3 pomarańcze
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Umyte pomarańcze cienko obrać ze skórki. Skórkę pokroić w drobną kostkę. Blanszować we wrzątku przez 1 minutę. Odcedzić. Zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż skórka się zeszkli. Odsączyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz