wtorek, 16 grudnia 2014

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Choć ostatnio moja pieczeniowa kondycja znacznie osłabła, powoli zabieram się do przedświątecznego pieczenia. Dziś podaję przepis na Kandyzowaną Skórkę Pomarańczową, która będzie dodatkiem do świątecznego makowca i pierniczków. Oparłam się na znanym już przepisie na Kandyzowane Plastry Cytryny, ponieważ najbardziej mi odpowiadał ze wszystkich wcześniej przetestowanych. Ponieważ syrop cukrowy był w proporcji 1:1, skórka zdążyła się odpowiednio wygotować, zeszklić i zmięknąć. Po wystudzeniu uległa krystalizacji ale myślę, że jeśli się ją rozłoży na dużej, płaskiej powierzchni, da się ładnie pokruszyć.





KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
3 pomarańcze
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Umyte pomarańcze cienko obrać ze skórki. Skórkę pokroić w drobną kostkę. Blanszować we wrzątku przez 1 minutę. Odcedzić. Zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż skórka się zeszkli. Odsączyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz