niedziela, 21 grudnia 2014

KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO – ORZECHOWE

Powolne przygotowania do świąt zaczęłam od upieczenia kilku rodzajów kruchych ciasteczek. Był to dobry wybór ze względu na to, że teraz w kuchni jestem jak słoń w składzie porcelany. Przy ciasteczkach mogłam zasiąść na krześle i obracać się wg kursu: stół – blaszka – piekarnik. Wszystko w zasięgu ręki. Jedne przepisy okazały udane, inne niekoniecznie. Te ciasteczka pomarańczowo – orzechowe były najlepsze. Serio, serio. Kandyzowana skórka pomarańczowa otulała ciastka swoim aromatem, a towarzyszyły jej chrupiące orzechy włoskie. Przepis jest ze strony MojeWypieki. Ciasto było dość trudne do wałkowania, dlatego polecam schłodzenie ciasta w formie walca i krojenie w plastry. Najmniej było przy tym nerwów i nie trzeba ponownie zagniatać resztek ciasta. Niestety dziewczynki nie miały frajdy z wycinania różnych kształtów ciastek. Nadrobiły to przy Miękkich Pierniczkach, które wycinały i ozdabiały przy asyście Babci i Cioci.






KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO – ORZECHOWE
Składniki:
150g masła
75g cukru pudru
230g mąki pszennej
1 żółtko
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
75g posiekanych orzechów włoskich
75g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki ciasta posiekać. Krótko zagnieść. Uformować wałki o średnicy 6 centymetrów. Zawinąć w folię. Schłodzić przez 30 minut. Z ciasta kroić krążki o grubości 0,5 centymetra. Piec w temperaturze 200°C przez 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz