Piernikowe babeczki wprowadziły zimową
nutę do moich wypieków. W prawdzie Piernik Staropolski już leżakuje od kilku
tygodni ale jest szczelnie zamknięty i żadnych aromatów nie uwalnia. Inspirację
na Piernikowe Babeczki znalazłam na stronie Baykers Royale. Przepis
dostosowałam do swoich preferencji smakowych. Nie przepadam za ciastem
babeczkowym na sodzie, dlatego zastąpiłam je moim ulubionym ciastem z dodatkiem
proszku. Krem twarożkowo-cytrynowy umieściłam w środku babeczek, żeby nieco
ożywić piernikową nutę. Zamiast lukrem z twarożku i cukru pudru, babeczki
udekorowałam bitą śmietaną. Zwieńczenie dzieła to mały piernikowy ludzik
umieszczony na bitej śmietanie. Ja niestety takiego miłego pana nie miałam w
szafie, więc pokruszyłam tylko kilka ciastek.
PIERNIKOWE
BABECZKI Z CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM
Ciasto:
150g
masła
½
szklanki cukru
½
szklanki miodu
2
jajka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g
mąki pszennej
1/8
łyżeczki gałki muszkatołowej
1
łyżeczka mielonego cynamonu
1 ½
łyżeczki mielonego imbiru
¼
łyżeczki mielonego ziela angielskiego
¼
łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki
soli
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki mleka
2
łyżki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w 2 łyżkach wrzątku
Masło
utrzeć z cukrem i miodem. Dodawać po jednym jajku. Wlać ekstrakt, mleko i kawę.
Wsypać mąkę z proszkiem i przyprawami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek.
Piec w temperaturze 180°C
przez
20-25 minut.
20-25 minut.
Nadzienie
120g
serka kremowego
1
łyżeczka startej skórki z cytryny
½
szklanki cukru pudru
Serek
rozetrzeć z cukrem. Dodać skórkę z cytryny. Kremem nadziać babeczki za pomocą
rękawa cukierniczego.
Wierzch:
300ml
śmietanki 30%
2
łyżeczki cukru pudru
1/3
szklanki pokruszonych pierniczków
Śmietankę
ubić z cukrem. Dekorować babeczki. Posypać pokruszonymi pierniczkami. Można
wbić w bitą śmietanę piernikowego ludzika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz