środa, 4 maja 2016

PANI WALEWSKA



W związku z istnieniem wielu nazw tego ciasta, zamiast Pychotki, czy Pysznotki, zdecydowałam się na Panią Walewską. Jest to przepis klasyczny, dobrze znany od pokoleń. Kruche ciasto z dżemem, bezą i orzechami przełożone kremem budyniowym. Po przełożeniu ciasto potrzebuje chwili, aby ‘odeszło’. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, ponieważ wyjątkowo czas działa tu na korzyść smaku i struktury ciasta. Polecam.
 



PANI WALEWSKA
Ciasto:
500g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
200g masła
6 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki posiekać. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Ciasta wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach 25x35 centymetrów. Na każdym placku rozsmarować dżem. Na warstwę dżemu wyłożyć pianę. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 170°C przez 35­40 miut.
            Piana:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Dodawać cukier. Wsypać mąkę. Wymieszać.
            Dodatkowo:
450g dżemu z czarnej porzeczki
120g orzechów włoskich
            Krem:
500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
200g masła
Żółtka, cukier i mąkę rozmieszać z odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do żółtek. Ugotować gęsty krem. Można krem przetrzeć przez sito. Schłodzić przykryty folią spożywczą. Masło utrzeć. Dodawać zimny krem. Masą przełożyć placki. Ciasto kroić a porcje następnego dnia, gdy zmięknie.
 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz