W
związku z istnieniem wielu nazw tego ciasta, zamiast Pychotki, czy Pysznotki,
zdecydowałam się na Panią Walewską. Jest to przepis klasyczny, dobrze znany od
pokoleń. Kruche ciasto z dżemem, bezą i orzechami przełożone kremem budyniowym.
Po przełożeniu ciasto potrzebuje chwili, aby ‘odeszło’. Najlepiej przygotować
je dzień wcześniej, ponieważ wyjątkowo czas działa tu na korzyść smaku i
struktury ciasta. Polecam.
PANI
WALEWSKA
Ciasto:
500g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
200g masła
6 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki posiekać.
Zagnieść. Podzielić na 2 części. Ciasta wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach
25x35 centymetrów. Na każdym placku rozsmarować dżem. Na warstwę dżemu wyłożyć pianę.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 170°C przez 3540 miut.
Piana:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Dodawać cukier. Wsypać
mąkę. Wymieszać.
Dodatkowo:
450g dżemu z czarnej porzeczki
120g orzechów włoskich
Krem:
500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
200g masła
Żółtka, cukier i mąkę rozmieszać z odrobiną
mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do żółtek. Ugotować gęsty krem. Można krem
przetrzeć przez sito. Schłodzić przykryty folią spożywczą. Masło utrzeć. Dodawać
zimny krem. Masą przełożyć placki. Ciasto kroić a porcje następnego dnia, gdy zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz