piątek, 29 kwietnia 2016

BABECZKI MULTIPOMARAŃCZOWE


Każda z trzech składowych tych babeczek zawiera w sobie pomarańcze. W cieście jest to otarta skórka, w środku przepyszna, słodko ­ gorzka pomarańczowa marmolada, a w krem ozdabia pomarańczowy ‘witraż’. Inspiracją do stworzenia tego wypieku była wizyta w Melbourne. Niestety nie moja, a Rachel Khoo w jej kolejnym Kitchen Noteoboku. Polecam.






BABECZKI MULTI­POMARAŃCZOWE
Ciasto:
200g masła
200g cukru
4 jajka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wsypać suche składniki. Dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20­25 minut.
            Pomarańcze:
2 pomarańcze
300g cukru
Pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Zalać wodą. Zagotować. Cukier wsypać do garnka. Dolać ¾ szklanki wody. Gdy zawrze, gotować przez 5 minut. Dodać plastry pomarańczy. Gotować przez 5 minut. Wyjąć z syropu 6 plastrów pomarańczy. Ułożyć je na blaszce do pieczenia. Suszyć w temperaturze 120°C przez godzinę, aż plastry przestaną się lepić. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałe pomarańcze gotować w syropie przez 45 minut. Zmiksować na marmoladę. Marmoladą nadziać upieczone babeczki.
            Krem:
150ml śmietanki 30%
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z jogurtem. Dekorować babeczki. Na wierzchu ułożyć połówki plastrów pomarańczy. Aby przedłużyć trwałość kremu, należy zahartować śmieta.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz