Tort w kształcie cyferki jest idealnym
sposobem uczczenia pierwszych urodzin Waszej pociechy. Tort jest prosty do
wykrojenia, ale bardzo podzielny. Wystarczy dla sporej ilości gości. Motywem głównym
dekoracji były tu balony. Wszystkie elementy zostały wykonane z Kremu Maślanego Na Bezie Szwajcarskiej, który jest idealny do zdobień rękawem cukierniczym. Na
bokach tortu znajdują się pionowe pasy wykonane tylką w kształcie małej
gwiazdki. Balony wykonałam tylką nr 104. Samo ciasto, to Tort Michałek, który już wcześniej
Wam przedstawiałam. Tu natomiast zamieszczam przepis i proporcje na tort
prostokątny.
TORT MICHAŁEK – PROSTOKĄTNY
Biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao
Białka ubić. Dodawać cukier. Wlać żółtka. Wsypać suche
składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę o wymiarach
25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut. Upiec trzy takie
biszkopty.
Można też potroić ilość składników, upiec jeden biszkopt i
przekroić na trzy blaty.
Krem:
600ml śmietanki 30%
1 szklanka pełnego mleka w proszku
500g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru orzechowego
250g serka mascarpone
200g prażonych fistaszków
Śmietankę podgrzać. Wymieszać z mlekiem w proszku.
Rozpuścić w tym czekoladę. Dodać liker. Masę można przecedzić. Przykryć folią
spożywczą. Schłodzić przez noc w lodówce. Krem lekko ubić. Dodawać serek mascarpone.
Wsypać posiekane orzeszki.
Poncz:
½ szklanki likieru orzechowego
½ szklanki wody
Wymieszać.
Krem do
dekoracji:
10 białek
2 ½ szklanki drobnego cukru
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1kg masła
Białka ubijać na parze. Dodawać cukier. Gdy cukier się
rozpuści, pianę zdjąć z ognia. Ubijać do momentu, aż miska będzie chłodna.
Dodać sól i wanilię. Stopniowo dodawać masło. Ubijać, aż krem będzie sztywny i
gładki. Dekorować tort.
Kolejność
warstw:
Biszkopt – 1/3 ponczu – ½ kremu – biszkopt – 1/3 ponczu – ½
kremu – biszkopt – 1/3 ponczu – krem maślany – dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz