piątek, 12 lutego 2016

RACUCHY Z PLASTRAMI JABŁEK WG MOJEJ MAMY

Przygotowuje się je tak, jak zwykłe racuchy. Dawniej na drożdżach, teraz z proszkiem do pieczenia. Kluczowy jest tutaj sposób smażenia racuszków. Otóż na każdy mały placuszek należy położyć plasterek jabłka. Po usmażeniu, jabłko pięknie się przyrumieni i skarmelizuje. Stanowi lekko kwaśny akcent w słodkim racuszku. Wygląda świetnie, smakuje wspaniale. Jeszcze mały ‘tip’ ode mnie: nie da się usmażyć tych racuszków bez tłuszczu. Niestety. Jabłko wtedy przywiera do patelni i wygląda... średnio. Ale jest ratunek. Wystarczy pierwszą partię usmażyć na oleju, a następne już bez dodatku tłuszczu. Wtedy racuszki będą wyglądały tak, jak należy. Koniecznie posypcie cukrem pudrem.




RACUCHY Z PLASTRAMI JABŁEK
Składniki:
3 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać.
            Dodatkowo:
2 jabłka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru pudru
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać do dużej łyżce ciasta. Na każdym placuszku ułożyć plasterek jabłka. Smażyć na złoto z obu stron. Racuchy posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz