Przygotowuje się je tak, jak zwykłe
racuchy. Dawniej na drożdżach, teraz z proszkiem do pieczenia. Kluczowy jest
tutaj sposób smażenia racuszków. Otóż na każdy mały placuszek należy położyć
plasterek jabłka. Po usmażeniu, jabłko pięknie się przyrumieni i skarmelizuje.
Stanowi lekko kwaśny akcent w słodkim racuszku. Wygląda świetnie, smakuje
wspaniale. Jeszcze mały ‘tip’ ode mnie: nie da się usmażyć tych racuszków bez
tłuszczu. Niestety. Jabłko wtedy przywiera do patelni i wygląda... średnio. Ale
jest ratunek. Wystarczy pierwszą partię usmażyć na oleju, a następne już bez
dodatku tłuszczu. Wtedy racuszki będą wyglądały tak, jak należy. Koniecznie
posypcie cukrem pudrem.
RACUCHY Z PLASTRAMI JABŁEK
Składniki:
3 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodatkowo:
2 jabłka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru pudru
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać do dużej łyżce
ciasta. Na każdym placuszku ułożyć plasterek jabłka. Smażyć na złoto z obu
stron. Racuchy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz