piątek, 19 lutego 2016

TORT Z LALKĄ BARBIE

Zmierzyłam się z nowym wyzwaniem. Tort z lalką Barbie. W środku typowo dziecięcy zestaw, czyli bita śmietana, dżem malinowy i malinowa galaretka. Tort składał się z czterech warstw biszkoptu  o średnicy 18 centymetrów oraz kopułki, upieczonej w misce o średnicy 16 centymetrów. Po dodaniu warstw kremu, wysokość tortu była w sam raz na wymiar lalki. Zauważyłam, że wiele osób obcinało lalkom nogi. Moim zdaniem nie jest to konieczne, a przy okazji małej solenizantce zostanie miła pamiątka. Dekoracja to krem maślany w odcieniach różu i bieli. Jeśli chodzi o ‘suknię’ lalki, w sieci panuje dość bogata moda co do fasonów, kolorów i wykończeń. Ja postawiłam na klasykę, czyli róże oraz cudowne falbanki na halce. Gorset zdobiony był końcówką mała gwiazdka, oraz cukrowymi perełkami. Z tortu można wykroić 20 ‘wysokich’ porcji.





TORT Z LALKĄ BARBIE
Biszkopt:
10 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Dodawać cukier. Wlać żółtka. Wsypać mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę o wymiarach 35x35 centymetrów oraz do miski o średnicy 16 centymetrów.  Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu, z dużego biszkoptu wyciąć cztery koła o średnicy 18 centymetrów. Mały biszkopt z miski przekroić na dwa blaty.
            Poncz:
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nasączyć blaty.
            Krem usztywniający:
100ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać. Zagotować. Wystudzić do temperatury pokojowej.
            Krem śmietankowy:
600ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijać z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać krem usztywniający. Ubić na sztywno.
            Dodatkowo:
300g dżemu malinowego
2 galaretki malinowe w proszku
500ml wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną folią spożywczą lub dwie okrągłe o średnicy 18 centymetrów. Schłodzić. Z zastygniętej galaretki wyciąć dwa koła o średnicy 18 centymetrów.
            Kolejność warstw:
Biszkopt – poncz – dżem – krem śmietankowy – dżem – biszkopt - poncz– śmietana – galaretka – śmietana – biszkopt – poncz – dżem – śmietana – dżem – biszkopt – poncz – śmietana – galaretka – śmietana – biszkopt – poncz – dżem – śmietana – dżem – biszkopt kopułka – poncz.
            Wykonanie:
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. W środku ciasta wyciąć prostokątny otwór na szerokość lalki. Lalkę Barbie owinąć folią spożywczą od pasa w dół. Włożyć w ciasto. Tort okroić dookoła, aby stworzyć kształt sukni. Cienko obsmarować kremem maślanym.
            Krem do dekoracji:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
600g masła
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta czerwonego barwnika spożywczego
20 srebrnych perełek

Białka ubijać na parze. Dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę zdjąć z ognia. Ubijać do momentu, aż miska będzie chłodna. Dodać sól i wanilię. Stopniowo dodawać masło. Ubijać, aż krem będzie sztywny i gładki. Kremem obsmarować boki tortu. Na dole oraz z przodu wykonać białe falbanki tylką 104 lub 102. Do reszty kremu dodać barwnik. Wymieszać. Tylką 1M wykonać róże na dole sukni. Tylką mała gwiazdka udekorować gorset sukni. Ozdobić srebrnymi perełkami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz