poniedziałek, 29 lutego 2016

BABECZKI SOWY

Co powstanie po połączeniu Muffinów Potrójnie Czekoladowych, ciastek oreo, kolorowych drażetek i czekoladowego ganache? Cudne Sówki.





BABECZKI SOWY
Muffinki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
175g cukru
250ml mleka
90ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
Do suchych składników dodać mokre. Wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
            Czekoladowy ganache:
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem pudrem. Smarować wierzch babeczek. Jeśli trzeba, wierzch babeczek należy ściąć na płasko nożem.
            Dodatkowo:
24 ciastka Oreo
36 kolorowych drażetek
Każde ciastko rozdzielić na dwie części: z kremem i bez kremu. Dwa krążki z kremem ułożyć na polewie czekoladowej jako oczy. Dwie drażetki ułożyć na białym kremie jako źrenice. Można przykleić je odrobiną polewy. Jedną drażetkę ułożyć pionowo jako dziób. Krążki ciastek bez kremu przekroić na pół. Dwie połówki ciastek ułożyć nad oczami jako brwi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz