poniedziałek, 15 lutego 2016

SERNIK Z ROSĄ

Sernik z Rosą to delikatne i puszyste wydanie sernika, spowitego lekką i słodką pianką. Znika z talerza w mgnieniu oka i znów ma się ochotę na więcej i więcej. Moja rada, to wcześniejsze podpieczenie spodu. Można też piec ciasto z serem od razu, ale wtedy jest to kwestia szczęścia, czy kruchy spód się dopiecze, czy nie. Zwykły śmiertelnik nie zwróci na to uwagi. Ja naoglądałam się Paula Hollywooda, który grzebał nożem w ciastach uczestników The Great British Bake Off i teraz sama zaczęłam zwracać na to uwagę. Decyzja należy do Was. A ciasto polecam. W każdej z tych wersji będzie wyśmienite.





SERNIK Z ROSĄ
Ciasto:
150g masła
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
Z tych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim prostokątną blachę o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Zrobić wysokie boki. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
            Ser:
1kg zmielonego twarogu
2 szklanki mleka
½ szklanki oleju
4 żółtka
2 jaja
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy w proszku
Wszystkie składniki zmiksować. Wylać na ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut.
            Piana:
6 białek
1 szklanka cukru
Ubić pianę z białek. Dodać cukier. Pianę wyłożyć na warstwę sera 20 minut przed końcem pieczenia. W ciągu kilku godzin od wystygnięcia ciasta, na wierzchu utworzy się złota rosa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz