Sernik z Rosą to delikatne i puszyste
wydanie sernika, spowitego lekką i słodką pianką. Znika z talerza w mgnieniu
oka i znów ma się ochotę na więcej i więcej. Moja rada, to wcześniejsze
podpieczenie spodu. Można też piec ciasto z serem od razu, ale wtedy jest to
kwestia szczęścia, czy kruchy spód się dopiecze, czy nie. Zwykły śmiertelnik
nie zwróci na to uwagi. Ja naoglądałam się Paula Hollywooda, który grzebał
nożem w ciastach uczestników The Great British Bake Off i teraz sama zaczęłam zwracać
na to uwagę. Decyzja należy do Was. A ciasto polecam. W każdej z tych wersji
będzie wyśmienite.
SERNIK
Z ROSĄ
Ciasto:
150g masła
300g
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
100g
cukru pudru
1 jajko
2
żółtka
Z tych
składników zagnieść ciasto. Wylepić nim prostokątną blachę o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Zrobić
wysokie boki. Piec w temperaturze 180°C
przez 20 minut.
Ser:
1kg zmielonego
twarogu
2
szklanki mleka
½
szklanki oleju
4
żółtka
2 jaja
1
szklanka cukru
1 budyń
śmietankowy w proszku
Wszystkie
składniki zmiksować. Wylać na ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 60
minut.
Piana:
6
białek
1
szklanka cukru
Ubić pianę
z białek. Dodać cukier. Pianę wyłożyć na warstwę sera 20 minut przed końcem pieczenia. W ciągu
kilku godzin od wystygnięcia ciasta, na wierzchu utworzy się złota rosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz