Babeczki Baranki powstały ze specjalną
dedykacją dla Mai. W środku ciasto waniliowe nadziane dżemem truskawkowym Na
zewnątrz bita śmietana i baranek z czekolady plastycznej. Ze względów
estetycznych i podobieństwa do Baranka Shauna, polecam użycie gorzkiej
czekolady. Mleczna czekolada sprawdzi się, gdy zależy nam na tym, aby dzieciaki
spałaszowały wszystko. Jako wełny baranka, można też użyć małych pianek
marshmallows. Sami musicie zdecydować, która wersja będzie dla was bardziej
atrakcyjna.
BABECZKI
BARANKI
Ciasto:
130g
masła
½
szklanki cukru
2 jajka
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾
szklanki mąki pszennej
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki
jogurtu naturalnego lub mleka
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać
jogurt. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.
Dekoracja:
200ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
100g
mlecznej czekolady
37g
miodu
1
kostka białej czekolady
Śmietankę
ubić z cukrem. Okrągłą końcówką dekorować babeczki, tworząc kształt owczej
wełny. Aby zwiększyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować. Mleczną
czekoladę rozpuścić z miodem. Gdy przestygnie, formować z niej głowy baranków.
Gotowe głowy umieścić na babeczce. Białą czekoladę rozpuścić. Zrobić z niej
oczy baranków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz