środa, 24 lutego 2016

BABECZKI BARANKI

Babeczki Baranki powstały ze specjalną dedykacją dla Mai. W środku ciasto waniliowe nadziane dżemem truskawkowym Na zewnątrz bita śmietana i baranek z czekolady plastycznej. Ze względów estetycznych i podobieństwa do Baranka Shauna, polecam użycie gorzkiej czekolady. Mleczna czekolada sprawdzi się, gdy zależy nam na tym, aby dzieciaki spałaszowały wszystko. Jako wełny baranka, można też użyć małych pianek marshmallows. Sami musicie zdecydować, która wersja będzie dla was bardziej atrakcyjna.





BABECZKI BARANKI
Ciasto:
130g masła
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut.
            Dekoracja:
200ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100g mlecznej czekolady
37g miodu
1 kostka białej czekolady
Śmietankę ubić z cukrem. Okrągłą końcówką dekorować babeczki, tworząc kształt owczej wełny. Aby zwiększyć trwałość bitej śmietany, należy ją zahartować. Mleczną czekoladę rozpuścić z miodem. Gdy przestygnie, formować z niej głowy baranków. Gotowe głowy umieścić na babeczce. Białą czekoladę rozpuścić. Zrobić z niej oczy baranków.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz