Kostka Piernikowa to bardzo fajne, bardzo
zaskakujące ciasto. Lekkie, ale bardzo aromatyczne. Oprócz piernika, doskonale
czuć śliwki otoczone delikatnym aromatem whisky oraz marcepan. W oryginale do
śliwek dodawany był rum, ale whisky jest tutaj po prostu genialna. Jak mówią
teraz w eterze – po prostu petarda. Inspiracja z Moich Wypieków. Polecam.
KOSTKA PIERNIKOWA
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
120g stopionego masła
2 ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki
Jaja ubić z cukrem. Powoli wlewać miód. Wlewać przestudzone
masło. Wsypać suche składniki. Wlać maślankę. Dokładnie wymieszać. Ciasto
przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w
temperaturze 170°C
przez 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa
śliwkowa:
300g śliwek kalifornijskich moczonych w herbacie
6 łyżek whisky
200g marcepanu
100g cukru pudru
2/3 szklanki powideł śliwkowych
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć blaty
ciasta.
Polewa:
150ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
Wszystkie składniki rozpuścić. Polać ciasto. Nadmiar polewy
zostawić w naczyniu.
Dekoracja:
100g namoczonych śliwek kalifornijskich
Odsączone śliwki przekroić na pół. Obtoczyć w polewie
czekoladowej. Ułożyć na cieście.
Kolejność
warstw:
Ciasto – masa śliwkowa – ciasto – polewa – śliwki w
czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz