wtorek, 2 lutego 2016

KOSTKA PIERNIKOWA

Kostka Piernikowa to bardzo fajne, bardzo zaskakujące ciasto. Lekkie, ale bardzo aromatyczne. Oprócz piernika, doskonale czuć śliwki otoczone delikatnym aromatem whisky oraz marcepan. W oryginale do śliwek dodawany był rum, ale whisky jest tutaj po prostu genialna. Jak mówią teraz w eterze – po prostu petarda. Inspiracja z Moich Wypieków. Polecam.



KOSTKA PIERNIKOWA
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
120g stopionego masła
2 ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki
Jaja ubić z cukrem. Powoli wlewać miód. Wlewać przestudzone masło. Wsypać suche składniki. Wlać maślankę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
            Masa śliwkowa:
300g śliwek kalifornijskich moczonych w herbacie
6 łyżek whisky
200g marcepanu
100g cukru pudru
2/3 szklanki powideł śliwkowych
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć blaty ciasta.
            Polewa:
150ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
Wszystkie składniki rozpuścić. Polać ciasto. Nadmiar polewy zostawić w naczyniu.
            Dekoracja:
100g namoczonych śliwek kalifornijskich
Odsączone śliwki przekroić na pół. Obtoczyć w polewie czekoladowej. Ułożyć na cieście.
            Kolejność warstw:
Ciasto – masa śliwkowa – ciasto – polewa – śliwki w czekoladzie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz