sobota, 30 stycznia 2016

KATARZYNKA

Ciasto zaskakująco pyszne. Na pierwsze wrażenie wydaje się nieco przeładowane, ale wszystkie jego elementy doskonale się ze sobą komponują. Jest w nim różnorodność struktur i różnorodność smaków. Chętnie sięgniecie po kolejne kawałki. Przepis dostałam właśnie od Katarzyny, dlatego tym bardziej ciasto dobrze mi się kojarzy. Polecam, szczególnie ten dodatkowy kawałek.





KATARZYNKA
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki octu
5 łyżeczek wody
Białka ubić. Dodać cukier. Żółtka wymieszać z wodą i octem. Dodać do ubitej piany. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto Wylać na prostokątną blachę o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
            Galaretka:
2 galaretki w proszku o smaku owoców leśnych
650g dżemu z czarnej porzeczki
½ szklanki wody
Dżem wymieszać z wodą. Podgrzać. Wsypać galaretkę. Podgrzewać, aż galaretka się rozpuści. Przestudzoną wyłożyć na biszkopt.
            Dodatkowo:
300g pierniczków Katarzynki bez polewy
Ciastka ułożyć na tężejącej galaretce.
            Śmietana:
600ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w wodzie. Podgrzać, do rozpuszczenia. Dodać do śmietanki, pamiętając o jej zahartowaniu. Tężejący krem wyłożyć na pierniczki. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
            Polewa:
100g białej czekolady
5 łyżek mleka
50g wiórków kokosowych
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.
            Kolejność warstw:
Biszkopt – galaretka – pierniczki – śmietana – biszkopt – polewa – wiórki kokosowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz