niedziela, 10 stycznia 2016

ROZPUSZCZANIE I HARTOWANIE ŻELATYNY

Przedstawiam mój sprawdzony sposób na żelatynę. Jest to połączenie technik, które widziałam w programach kulinarnych Donny Hay i Anny Olson. Pierwsza rzecz, to proporcja. Na 250g kremu do ciasta lub bitej śmietany wystarczy użyć 1 łyżeczkę żelatyny. Te proporcje należy odpowiednio zwiększać, choć bez przesadnej dokładności. Nie dolewajcie też większej ilości wody. Wiem, że wtedy łatwiej rozpuścić żelatynę, zwłaszcza przy użyciu kuchenki gazowej. Przy zbyt rozwodnionej żelatynie, w kremie pojawią się pęcherzyki powietrza, które według mnie, dodadzą mu „sztucznego” wyglądu. Nie wpłynie to na smak kremu, ale jego konsystencja zmieni się z tzw. smooth – gładkiej, w piankę - jak w ptasim mleczku. Jak namoczyć żelatynę? Pamiętajcie, najpierw wlewajcie wodę, a dopiero potem wsypujcie żelatynę. Wtedy zyskacie pewność, że każdy kryształek żelatyny wchłonie odpowiednią ilość wody. Gdy wykonacie tę czynność w odwrotnej kolejności, woda wsiąknie tylko z wierzchu. Tym samym, żelatyna nie rozpuści się dokładnie. Kolejny krok to sposób nasypania żelatyny. Należy delikatnie rozsypać żelatynę po całej powierzchni wody, najlepiej równą warstwą. Nie sypcie na raz, lecz lekko potrząsajcie łyżeczką, żeby proszek spadał stopniowo. Teraz czekamy, aż żelatyna wchłonie wodę, około minuty. Następnie trzeba żelatynę podgrzać, żeby się dokładnie rozpuściła. Najlepiej zrobić to w mikrofalówce. Nie trzeba pilnować, mieszać, itd. Wystarczy 10 - 15 sekund. Ważne, aby nie zakipiała, gdyż może stracić właściwości żelujące. Żeby dobrze rozmieszać żelatynę w kremie, należy najpierw rozmieszać ją z 1 łyżką kremu. Następnie taką mieszankę dodać do pozostałego kremu i dobrze wymieszać. Jeśli dodamy całą żelatynę od razu, może ściąć się zbyt szybko i pojawią się grudki. Niesmaczne. W zasadzie bez smaku, gumowate coś, co plącze się między zębami. Nie polecam. Gotowym kremem można przekładać ciasto. Jeśli chcecie wykonać z niego wzorki szprycą, najlepiej wstawić krem na chwilę do lodówki, aby lekko stężał. Wtedy dekorowanie będzie łatwiejsze, a krem utrzyma się w nadanym mu kształcie. Na koniec dodam tylko, że wpis oparty jest na moich własnych spostrzeżeniach, a wszelkie dowody na potwierdzenie moich racji zostały zjedzone.





HARTOWANA ŻELATYNA
Proporcje:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
250g ubitej śmietanki lub kremu do ciasta
Wodę wlać do miseczki. Żelatynę równo rozsypać na powierzchni wody. Odstawić do napęcznienia na około minutę. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać do niej łyżkę kremu. Wymieszać. Przelać do pozostałego kremu. Dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.


1.Namoczenie

 2. Podgrzanie

3. Hartowanie

 4. Wymieszanie z kremem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz