Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest
niezawodny w dekorowaniu ciast, babeczek i tortów. Można dowolnie zmieniać jego
smak i kolor poprzez odpowiednie dodatki. Jest prosty w przygotowaniu i nie
wymaga użycia termometru cukierniczego. Świetnie się nim dekoruje, gdyż idealnie
odwzorowuje kształty tylek i szybko twardnieje w lodówce. Gdy wymaga ponownego użycia, krem można krótko podgrzać w mikrofalówce lub na parze. Przepis na krem
czekoladowy znajduje się przy Torcie Michałku, przepis podstawowy znajduje się
poniżej. Nie mam jakichś szczególnych porad przy tym przepisie, gdyż jest on
dość prosty. Mogę tylko powiedzieć, że białka z cukrem na parze lepiej ubijać
rózgą, niż mikserem, gdyż wtedy cukier lepiej się rozpuści. Polecam krem szczególnie
do wymyślnych dekoracji tortów.
KREM
MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ
Składniki:
5
białek
1 ¼ szklanki
drobnego cukru do wypieków
1/8
łyżeczki soli
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g
masła
Białka ubijać
na parze przy użyciu rózgi. Stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści,
pianę zdjąć z ognia. Ubijać do momentu, aż misa miksera będzie chłodna. Stopniowo
dodawać miękkie masło. Dodać pozostałe składniki. Ubijać do uzyskania
jednolitej masy.
Cudne różyczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń=)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy do ubijania konieczne jest specjalne mieszadło czy wystarczy standardowa koncowka do ubijania?
OdpowiedzUsuńBezę, po zaparzeniu, ubijamy zwykłą końcówką, jak na biszkopt lub do bitej śmietany. Najlepiej użyć miksera stacjonarnego, ponieważ wtedy będziemy mieć wolne ręce, a wystudenie bezy zajmuje kilka minut.
UsuńPozdr.
=)