czwartek, 2 kwietnia 2015

TORT BIAŁY MICHAŁEK

Biały tort idealny na komunię, chrzciny i na każdą inną okazję. Tort jest bardzo słodki, ponieważ w kremie znajduje się mleko w proszku, czekolada i słodka śmietanka. Dlatego do przełamania tej słodyczy użyłam dżemu brzoskwiniowego. Blaty biszkoptowe zostały lekko nasączone ponczem, ale przy użyciu dżemu można śmiało ten etap pominąć. Przede wszystkim nie należy nasączać zbyt mocno, gdyż po dodaniu dżemu blaty mogą rozmięknąć. Jeśli zechcecie pominąć dżem, nastawcie się na eksplozję słodyczy. I nie zapominajcie o orzeszkach. To one tu rządzą i nadają kremowi charakteru. Pomysł zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki. Polecam.






 TORT BIAŁY MICHAŁEK
Biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Dodać suche składniki. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25-26 centymetrów, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C przez
35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na cztery blaty.
            Krem:
600ml śmietanki 30%
1 szklanka mleka w proszku pełnego
500g białej czekolady
4 łyżki rumu
250g serka mascarpone
240g prażonych orzechów ziemnych
Śmietankę podgrzać. Wymieszać z mlekiem. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać rum. Krem można przecedzić. Schłodzić. Krem lekko ubić. Serek rozrzedzić kilkoma łyżkami kremu. Połączyć z pozostałym kremem. Wsypać posiekane orzeszki. Wymieszać.
            Poncz:
¼ szklanki rumu
¼ szklanki wody
Wymieszać.
            Dodatkowo:
1 ½ szklanki dżemu brzoskwiniowego
            Krem do dekoracji:
5 białek
1 ¼ szklanki cukru
500g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
Białka ubijać z cukrem na parze. Gdy cukier się rozpuści, ubijać w mikserze, aż misa będzie chłodna. Dodać sól i wanilię. Dodawać miękkie masło. Ubijać, aż krem będzie sztywny.
            Kolejność warstw:
Biszkopt- ¼ ponczu – ½ szklanki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – ½ szklanki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – ½ szklanki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – krem do dekoracji na wierzch i boki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz