Bardzo fajna babka z tej babki. Miękka,
wilgotna, słodka i momentami czekoladowa. Najlepsza z gorzką czekoladą, choć ja
w babce ze zdjęć użyłam mlecznej. Z mleczną czekoladą babka jest tylko słodka.
Gorzka natomiast oddawała cały swój smak. Wiem, bo pierwszą babkę zrobiłam z
gorzką czekoladą, ale zbyt wcześnie wyjęłam ją z formy i klops. Przywarła. Za
drugim razem byłam bardziej cierpliwa. Przepis z Moich Wypieków.
BABKA
MARMURKOWA
Składniki:
225g
masła
1 szklanka
cukru
4 jajka
½ łyżeczki
ekstraktu waniliowego
2
szklanki mąki pszennej
1 ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia
¼ łyżeczki
soli
125ml
mleka
120g
stopionej gorzkiej czekolady
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę. Ciasta nakładać na przemian,
do formy o wymiarach 29x11 centymetrów wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przemieszać
widelcem Piec w temperaturze 160°C
przez 70-80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz