wtorek, 14 kwietnia 2015

BABKA DROŻDŻOWA Z OLEJEM

Ciasto drożdżowe nie jest dla leniwych cukierników. No, może biorąc pod uwagę fakt długiego wyrastania ciasta.. Ale nie. Najpierw trzeba to ciasto przygotować: zrobić rozczyn, wyrobić ciasto, odstawić, znów wyrobić, uformować, odstawić, piec, wystudzić. Nazbierało się tego. Ten przepis na babkę jest w wersji dla leniwych z tego względu, że masło zastąpione zostało olejem. Zaoszczędzimy więc ze dwie minutki. Dobre i to. Ciasto po wyrobieniu jest gęste. Można z niego uformować dużą lub małe drożdżówki. W smaku jak ciasto drożdżowe, ale to masowe, ze sklepu. Aby smak ciasta był iście domowy, radzę poświęcić te dwie minutki by stopić masło. Przepis z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji.





BABKA DROŻDŻOWA Z OLEJEM
Składniki:
500g mąki pszennej
3 żółtka
½ szklanki oleju
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
W mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki umieścić w misce. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto lekko ugnieść. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem
i oprószonej mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Wystudzoną babkę wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz