Sernik Chałwowy to przykład na to, jak
można urozmaicić i wzbogacić zwykły sernik. Smaczny, słodki, wyrazisty, lekki.
Miła odmiana od klasycznego sernika, aczkolwiek ten ostatni jest nie do
zastąpienia. Przepis z Moich Wypieków.
SERNIK
CHAŁWOWY
Spód:
100g
herbatników pełnoziarnistych
4og
stopionego masła
Pokruszone
ciastka wymieszać z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów
wyłożonej pergaminem. Schłodzić. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią
aluminiową.
Ser:
800g
zmielonego twarogu
¾
szklanki cukru pudru
4 jajka
125ml
śmietanki 30%
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
300g
pokruszonej chałwy
Jajka
utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, śmietankę, mąkę i ekstrakt. Wymieszać
tylko do połączenia się składników. Wsypać chałwę. Masę przelać na spód z
ciastek. Tortownicę włożyć do blaszki wypełnionej gorącą wodą. Piec w
temperaturze 170°C
przez 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku. Zamiast pieczenia w kąpieli
wodnej, można na dno piekarnika włożyć naczynie wypełnione wodą i piec jak
zwykle.
Polewa:
150g
chałwy
125ml
śmietanki 30%
Chałwę
rozetrzeć ze śmietanką. Zagotować. Przestudzoną polewą dekorować ciasto.
Chłodzić przez 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz