sobota, 11 kwietnia 2015

SERNIK CHAŁWOWY

Sernik Chałwowy to przykład na to, jak można urozmaicić i wzbogacić zwykły sernik. Smaczny, słodki, wyrazisty, lekki. Miła odmiana od klasycznego sernika, aczkolwiek ten ostatni jest nie do zastąpienia. Przepis z Moich Wypieków.







SERNIK CHAŁWOWY
Spód:
100g herbatników pełnoziarnistych
4og stopionego masła
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów wyłożonej pergaminem. Schłodzić. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią aluminiową.
            Ser:
800g zmielonego twarogu
¾ szklanki cukru pudru
4 jajka
125ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300g pokruszonej chałwy
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, śmietankę, mąkę i ekstrakt. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Wsypać chałwę. Masę przelać na spód z ciastek. Tortownicę włożyć do blaszki wypełnionej gorącą wodą. Piec w temperaturze 170°C przez 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku. Zamiast pieczenia w kąpieli wodnej, można na dno piekarnika włożyć naczynie wypełnione wodą i piec jak zwykle.
            Polewa:
150g chałwy
125ml śmietanki 30%
Chałwę rozetrzeć ze śmietanką. Zagotować. Przestudzoną polewą dekorować ciasto. Chłodzić przez 12 godzin.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz