piątek, 10 kwietnia 2015

CIASTECZKA NAKRAPIANE PISANKI

Jestem bardzo nieprofesjonalna w tym moim pisaniu. Świąteczne wypieki wstawiam dopiero po świętach. A fe! Cóż. Przyznam się, że ja sama szukam świątecznych inspiracji to tu, to tam. Choć na blogu znajduje się kilka moich autorskich wypieków, większość to wypróbowane przepisy z różnych źródeł. Tym razem przedstawiam pisanki z Moich Wypieków. Te ciasteczka to taki dobry wstęp na rozpoczęcie wielkanocnego pieczenia. Jest to też opcja na zajęcie czymś dzieciaków. Moje dziewczyny uwielbiają dekorować lukrem i powstają wtedy różne cuda i dziwy. Grunt, że są słodkie. Dekorowanie czekoladą jest dość proste. Istotne jest, żeby miała ona bardzo rzadką konsystencję. Stąd dodatek oleju. Ważne jest także użycie pędzla ze sztywnym włosiem. Po spełnieniu powyższych warunków, kropki będą kropkami, a nie kreskami jak u mnie. Życzę przyjemnej pracy.






CIASTECZKA NAKRAPIANE PISANKI
Ciasto:
180g masła
150g cukru pudru
350g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki posiekać. Zagnieść ciasto. Schłodzić przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 milimetrów. Wycinać owalne ciastka w kształcie pisanki. Układać na blaszce. Piec na złoto w temperaturze 180°C przez 10 - 12 minut.
Lukier:
2 białka
450g cukru pudru
Białka utrzeć z cukrem na gładko. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać wody. Dekorować pisanki. Odstawić do zastygnięcia.
            Dodatkowo:
30g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą spryskać ciasteczka przy użyciu sztywnego pędzelka. Odstawić do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz